Warning: error_log(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone. in /home/nmvkgmzp/public_html/wp-content/plugins/wordfence/waf/bootstrap.php on line 613
Varför digitalisera videobanden? | Imagine Film & Video
Go to Top

Varför digitalisera videobanden?

Imagine Film & Video

 

Varför skall jag digitalisera mina videoband?

Alla de band som ligger i dina lådor, oavsett bandformat, försämras sakta men säkert. Snart nog kommer du inte längre kunna se eller lyssna på dina favoriter. Magnetband går helt enkelt ur tiden och detta av flera anledningar. I bästa fall kan ett videoband hålla i 50 år vid rätt miljö och behandling, men detta är långt ifrån vanligt bland de kassetter vi har hemma. Det har visat sig att MiniDV, DVCAM och Digital8 har kortare livslängd och är ömtåligare än VHS och Hi8. Det finns vissa saker som vanligen uppstår tidigt och som är tydliga tecken på att ditt band håller på att ge upp:

  • Bilden försämras eller försvinner på vissa delar
  • Bilden är ostabil eller rullar
  • Vita eller svarta horisontella streck rör sig över bilden
  • Färgen flimrar eller försvinner
  • Ljudet försämras då det förlorar diskanten
  • Digitala videoband uppvisar pixlar eller pixlade linjer

Varför kommer banden inte att hålla?

De magnetiska partiklarna som sitter på plastbandet hålls fast med lim. En vanlig anledning till att banden slutar fungera är att  de drar åt sig fukt som löser upp limmet och då släpper de magnetiska partiklarna. Det upplösta limmet kan bidra till att bandlagren klibbar fast i varandra eller att de magnetiska signalerna försvagas. Oavsett vilket blir resultatet att ditt kassettband inte längre kan spelas upp.Imagine Film & Video  Hopklibbade partiklar fastnar på banden och i bandspelaren.

Band som förvaras länge kan få permanenta störningar av elektromagnetisk utrustning som t.ex. högtalare, videobandspelare eller TV-apparat. Innehållet kan då raderas helt eller delvis eller så kan det uppstå magnetisk överhörning, magnetismen på banden sprider sig till nästa bandlager och förstör möjligheten till uppspelning. Vissa förhållanden är särskilt förstörande:

  • Fukt
  • Värme
  • Magnetfält t.ex. högtalare, TV och andra elektriska apparater

Om man försöker spela ett åldrat band så kan det hända att det fastnar i bandspelaren och trasslar till sig eller går av. Vi kan laga sådana band men den trassliga delen måste klippas bort.

Så vad ska jag göra för att tonerna och bilderna ska leva kvar längre?

Ja, med band är det, som du säkert förstår, bara en tidsfråga innan de förstörs. Se istället till att föra över dina videoband till ett digitalt format. Vilket som passar bäst för dig bestämmer dina behov och uppspelningsmöjligheter. Så listar du bara ut det så löser vi resten för nu är det dags att rädda dina videoband!

Vilket digitalt format skall jag välja?

Läs mer om DVD-video och datafiler!

Digitala videoformat

Eller gå direkt till

Videoband till DVD Videoband till USB

>