Videoband format

  • Home
  • Hem
  • Videoband format

Vilket format är mina videoband?

Det är en mängd olika bandformat som har skapats och, på sin tid, tagit marknaden med storm men som inte håller måttet idag. Här nedan följer en lista på de bandformat som vi arbetar med och som vi kan hjälpa dig med att digitalisera.

VHS, VHS-C och Super VHS

VHS utvecklades av JVC, introducerades 1976 och är det mest använda bandformatet. VHS-bandet gjordes i olika längder, från 30 minuter till 6 timmar. Om bandet spelas in i LP (long play) blir speltiden dubbelt så lång men bildkvaliten avsevärt försämrad.

VHS-C är en mindre kassett, anpassad för kamera men kan spelas i en VHS-spelare med hjälp av en adapter. Speltid vanligtvis 30-45 min.

Super VHS, S-VHS kom ut några år senare. Med bättre bildkvalitet blev det snabbt en favorit bland video-fantaster. För att spela S-VHS-band behövs Super-VHS bandspelare.

190x103x24 mm

Video 8, Hi8 och Digital8

Video 8 lanserades 1985 av Sony med flera utvecklingar av den analoga videotekniken.

Hi8 var uppföljaren med högre bildupplösning som ett svar på Super VHS. Hi8 kom ut 1989.

Digital8 introducerades 1999 med den första digitala videostandarden: DV codec.

Alla dessa tre formaten använder samma kassett-format med 8-mm band. Speltiden kan vara från 30 till 120 minuter, dubbel längd om det är LP-inspelat.

95x63x15 mm

MiniDV, DVCAM och HDV

MiniDV var det första digitala videoformatet som slog igenom stort bland konsumenter. Lanserades av Sony 1995 och blev ett enormt lyft för bildkvaliten. DV-signalen lagras på band men kan oförändrad sparas på hårddisk i formaten mov eller avi.

DVCAM kom året efter med förbättringar och tekniska utvecklingar. Användes ofta i semiprofessionellt bruk.

HDV är HD-versionen av DV, kom ut 2003. Gör det möjligt att spela in HD-video på vanliga MiniDV eller DVCAM-band. Formatet utvecklades gemensamt av Canon, Sharp, Sony och JVC.


Liten kassett 65x48x12 mm

MicroMV

MicroMV kom 2001. Spelar in på små kassetband i digitalt mpeg2-komprimerat format.

Betacam, Betacam SP och Digitalbeta

Betacam Professionellt videoformat från Sony kom 1982 med analog komponent videosignal. Betacam blev snabbt den industriella standarden i hela världen.

Betacam SP 1986 kom Sony med uppgraderingen. SP står för Superior Performance och var ett stort lyft både vad gäller bildkvaliten och tekniken.

Digitalbeta     Betacam SX     MPEG IMX

Liten kassett 156x96x25 mm.

Stor kassett 254x145x25 mm

Betamax

Betamax är ett konsumentformat från Sony som kom ut 1975. Betamax var ett försök att konkurrera ut VHS men slog aldrig igenom riktigt trots att bildkvaliten var bättre än VHS.

Video 2000

Video 2000 introducerades 1979 av Philips och Grundig. Video 2000 hade bäst bild och ljud av de olika konsumentformat och en speltid på 2 x 4 timmar eftersom kassetterna kan vändas. LP inspelat blir speltiden 2 x 8 timmar.

U-matic

U-matic var en av de första format som använde videokassett och visades först av Sony 1969. Den första varianten av U-matic kallades Low-Band. I början på 80-talet introducerade Sony U-matic High-Band eller BVU, Broadcast Video U-matic. Med förbättrad färginspelning och mindre brus blev det snabbt ett professionellt format.
Vi kan digitalisera både U-matic Low-Band och High-band. Banden är nu mycket gamla och kräver särskild renhållning av ljud- och bildhuvud.

Philips VCR

VCR, Video Cassette Recording är ett tidigt videoformat, introducerades 1972 av Philips. VCR-bandens speltid var 30, 45, 60 och som mest 70 minuter. Maskinerna var stora, klumpiga och dyra och banden var mycket sköra, När vi digitaliserar VCR-band krävs ständig rengöring av bildhuvud och maskindelar eftersom banden släpper mycket partiklar.

Sony Helical

Sony helical scan open reel

Akai VT-100

Akai VT-100 open reel