Bandguide

Vilket format är mina videoband?

Det är en mängd olika videoband-format som har skapats och som på sin tid tagit marknaden med storm, men som inte håller måttet idag. Här nedan följer en lista på de videoband-format som vi arbetar med och som vi kan hjälpa dig med att digitalisera.

VHS, Video8, miniDV. Vi digitaliserar gamla videoband

Vi överför alla dessa videoband-format

VHS, VHS-C och Super VHS

VHS utvecklades av JVC, introducerades 1976 och är det mest använda bandformatet. VHS-bandet gjordes i olika längder, från 30 minuter till 6 timmar. Om bandet spelas in i LP (long play) blir speltiden dubbelt så lång men bildkvalitén och hållbarheten avsevärt försämrad.

VHS-C är en mindre kassett, anpassad för kamera men kan spelas i en VHS-spelare med hjälp av en adapter. Speltid vanligtvis 30-45 min.

Super VHS, S-VHS kom ut några år senare. Med bättre bildkvalitet blev det snabbt en favorit bland video-fantaster. För att spela S-VHS-band behövs Super-VHS bandspelare.

VHS videoband. Digitalisera VHS
VHSC videoband. Digitalisera VHSC

Video 8, Hi8 och Digital8

Video 8 lanserades 1985 av Sony med flera utvecklingar av den analoga videotekniken.

Hi8 var uppföljaren med högre bildupplösning som ett svar på Super VHS. Hi8 kom ut 1989.

Digital8 introducerades 1999 med den första digitala videostandarden: DV codec.

Alla dessa tre formaten använder samma kassett-format med 8-mm band. Speltiden kan vara från 30 till 120 minuter, dubbel längd om det är LP-inspelat.

Video8, Hi8 videoband och USB-minne. Digitalisera Hi8

MiniDV, DVCAM, HDV och DVCPRO

MiniDV var det första digitala videoband-formatet som slog igenom stort bland konsumenter. Lanserades av Sony 1995 och blev ett enormt lyft för bildkvalitén. DV-signalen lagras på band men kan oförändrad sparas på hårddisk i formatet DV/avi.

DVCAM kom året efter med förbättringar och tekniska utvecklingar. Användes ofta i semiprofessionellt bruk.

HDV är HD-versionen av DV, kom ut 2003. Gör det möjligt att spela in HD-video på vanliga MiniDV eller DVCAM-band. Formatet utvecklades gemensamt av Canon, Sharp, Sony och JVC.

DVCPRO 25 utvecklades av Panasonic 1995 och vände sig till den professionella marknaden. DVCPRO25 banden ser likadana ut till form och storlek som DVCAM men de har ett gult lock. 

miniDV och DVCAM videoband. Överför DV till USB
DVCPRO videoband. Överför DVCPRO till USB

MicroMV

MicroMV kom 2001. Spelar in på små kassettband i digitalt mpeg2-komprimerat format.

MicroMV videoband. MicroMV till USB

Betamax

Betamax är ett konsumentformat från Sony som kom ut 1975. Betamax var ett försök att konkurrera ut VHS men slog aldrig igenom riktigt trots att bildkvalitén var bättre än VHS.

Betamax videoband. Vi digitaliserar gamla videoband

Betacam, Betacam SP och Digitalbeta

Betacam Professionellt videoformat från Sony kom 1982 med analog komponent videosignal. Betacam blev snabbt den industriella standarden i hela världen.

Betacam SP 1986 kom Sony med uppgraderingen. SP står för Superior Performance och var ett stort lyft både vad gäller bildkvalitén och tekniken.

Digitalbeta     Betacam SX     MPEG IMX

Digital Betacam. Vi överför Betacam till fil.

Video 2000

Video 2000 introducerades 1979 av Philips och Grundig. Video 2000 hade bäst bild och ljud av de olika konsumentformat och en speltid på 2 x 4 timmar eftersom kassetterna kan vändas. LP inspelat blir speltiden 2 x 8 timmar.

video 2000 videoband. Vi digitaliserar gamla videoband

U-matic

U-matic var ett av de första formaten som använde videokassett och visades först av Sony 1969. Den första varianten av U-matic kallades Low-Band. I början på 80-talet introducerade Sony U-matic High-Band eller BVU, Broadcast Video U-matic. Med förbättrad färginspelning och mindre brus blev det snabbt ett professionellt format.
Vi kan digitalisera både U-matic Low-Band och High-band samt SP. Banden är nu mycket gamla och kräver särskild renhållning av ljud- och bildhuvud.

U-matic videoband. Vi digitaliserar gamla videoband

Philips VCR

VCR, Video Cassette Recording är ett tidigt videoformat, introducerades 1972 av Philips. VCR-bandens speltid var 30, 45, 60 och som mest 70 minuter. Maskinerna var stora, klumpiga och dyra och banden var mycket sköra. När vi digitaliserar VCR-band krävs ständig rengöring av bildhuvud och maskindelar eftersom banden släpper mycket partiklar.

Philips VCR videoband. Vi digitaliserar gamla videoband

Sony Helical och Akai VT-100

Vi digitaliserar även halvtums videoband från 1970-talet.

Akai vt-100 videoband, Vi digitaliserar gamla videoband

Säker och trygg överföring

Din information blir hanterad med absolut respekt och vi kommer aldrig att dela den med någon annan. Vi förstår värdet av de minnen du vill bevara och ser till att de förblir privata och skyddade. Vi finns här för att hjälpa dig rädda det som betyder mest för dig.

Kunder från hela landet

Vi levererar till hela Sverige med säkra, spårbara leveranser. Vi har vår studio i Stockholm och har även inlämning i flera butiker i Stockholmsområdet. Bland våra kunder finns privatpersoner, företag, kommuner, organisationer och produktionsbolag.

Gör som tusentals andra kunder och låt oss digitalisera dina värdefulla minnen på bästa möjliga sätt i högsta möjliga kvalitet.

Så här säger våra kunder:

Ren och skär lycka! Tack Mattias och dina kollegor för ett fantastiskt jobb. Ni har hjälpt oss att få över 85 videofilmer till att bli digitalt av bästa kvalitet. Nu har jag och familjen många timmar att se fram emot och glädjas åt. Vi har i många år velat ta tag i detta. Men så hittade min man er och ni fixade. Ett STORT varmt tack från oss!

Jenny och Stellan Hörnestig med familj

Kontakta oss